
Jag kommer ihåg doften av nybakade sladdkakor!! Nu har jag tagit mammas recept och gjort det glutenfritt.
Skillnaden på dessa och det recept jag lagt ut tidigare på läfser http://glutenfrittliv.webblogg.se/2015/august/lafser-stekpannebrod-tunnbrod-kart-barn-har-manga-namn.html
är att dessa blir inte lika spröda utan de är saftiga.
Sladdkakor ca 25 st
5 dl filmjölk (rumsvarmt)
50 g margarin eller smör
1 dl ljus sirap
100 g glutenfria havregryn
50 g potatismjöl
50 g rismjöl
50 g maizena
50 g pofiber
50 g fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk hjorthornssalt
1/2 påse Santa Marias brödkryddor
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör om dem så de blandas
- Blanda filen, smöret och sirapen och häll det över de torra ingredienserna och blanda dem till en smidig deg, den ska vara précis hanterbar.
- Mjöla ett bakbord med rismjöl blandat med potatismjöl (ca 1 dl av vardera, totalt 2 dl, brukar jag blanda i ett mått och det räcker till att baka ut hela satsen)
- Knåda degen lätt och dela den i ca 25 bitar.
- Kavla tunna kakor av degen, ca 20 cm i diameter.
- Grädda en och en kaka i stekpanna på spisen. Börja på högsta värme och sänk sedan till medelvärme på plattan.