Lammstek i lergryta
8-10 port
ca. 2 kg lammstek med ben
2 st rödlökar
2 st morötter
5 st vitlöksklyftor
3,4 kvistar rosmarin
2 st lagerblad
salt och peppar
Sås: Sila av skyn när steken är klar och koka upp den i en panna, tillsätt ca 3dl grädde och red den med 1-2 msk maizena om du vill. För färgen kan man ha i lite (uppskattningsvis 1 tsk) soya.
- Lägg lergrytan i blöt i ca 20 minuter. Eller smörj en långpanna/ugnsform med olja.
- Krydda lammsteken med salt och peppar och lägg ned den i lergrytan alt. långpannan/ugnsformen.
- Skala och klyfta rödlöken. Skala och skär morötterna i stavar. Lägg det runt köttet.
- Vitlöken tycker jag är godast att skiva och lägge uppepå köttet, då rostas den lite. Men vill man kan man pressa vitlöken över köttet, då blir det kraftigare smak från vitlöken.
- Lägg i rosmarinen och lagerbladen och sätt in grytan i ugnen på 200 grader. Det tar ungefär 1-1 ½ timme, använder man stektermometer så ska temperaturen ligga mellan 70-72 grader och köttet vara lätt rosa i mitten, vid 77grader är köttet genomstekt så det går fort att det blir torrt. Om du använder långpanna/ugnsform kan steken behöva täckas med folie efter ca 20-30 minuter i ugnen så inte ovansidan bränns. Det kan även vara bra att ösa köttet innan formen täcks med folie.
- Köttet blir saftigare om du låter steken stå i sitt spad ett dygn. Jag brukar låta steken svalna i lergrytan sen sätter jag in den i kylskåpet över natten. Sen när det är dags tar jag upp steken ur grytan och värmer spadet i en kastrull, silar av spadet och lägger löken och morötterna på ett fat, häller tillbaka spadet i kastrullen och gör en gräddsås av den. Smaka av med salt och peppar ev. soya för färgen.