Jag blev bjuden av en kollega på helt underbara bakelser. Det jag saknar mest är gott fikabröd och goda efterrätter eller bakelser!! Så jag blev så glad när det är så här enkelt att själv göra en god bakelse som kan varieras i oändlighet, det är bara fantasin som sätter gränser.
Om du vill riva eller smälta choklad, kolla då innehållsförteckningen på chokladen, där kan vara spår av vete eller vete i den.

Mandelbotten (ca 6 st)
200 g mandelmassa
2 st ägg
- Riv mandelmassan
- Knäck äggen och vispa ned dem i den rivna mandelmassan
- Vispa tills smeten är slät
- Häll upp i portionsformar, fyll bara 1/3. Jag har teflonbehandlade formar med löstagbar botten som jag smörjer med olja, de är 8 cm i diameter. Men det går bra med bullformar eller muffinsformar också.
- Gräddas mitt i ugnen i 200 grader och max 10 min. Det går otroligt fort på slutet, men man ser tydligt hur färgen ändras. Jag brukar stå och passa dem de sista 2 minuterna, tills de har en vacker gyllene färg.
- Låt dem svalna ordentligt. De går att förbereda för att användas samma dag, kanske dagen efter, men de blir lätt kladdiga och klibbiga om de sparas i kylskåp, jag har inte försökt att frysa dem, så jag vet inte om det är ett alternativ.
De jag blev bjuden på var garnerad med:
Lemoncurd blandad i grädde och färska hallon!! Såå gott!!
Jag har testat flera olika varianter på garneringar och har ännu inte funnit något som inte fungerar. Det enda man kan tänka på är att bottnen är rätt mastig. Jag gjorde en minitårta av den med mandelbotten som jag bredde mosad banan i vaniljkräm på, en ny botten på den med grädde och skivade jordgubbar.
Onyttigt?? Ja, det är det!!
