Det här receptet fick jag av en vän som bjöd på röding. Såsen blev snabbt en av mina favoritsåser till lax, öring och regnbåge. Den kanske inte passar lika bra till vitfisk men ni får väl testa själva.
Basilikasås till fisk
2dl torrt vitt vin
1 tsk grönsaksfond (bong) (glöm inte kolla innehållsförteckningen!)
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 dl crème fraishe
1 kruka basilika
100g mjukt smör
1/4 krm cayennpeppar
ev.salt
- Blanda vinet, fonden, och vitlök i en kastrull, koka ihop tills ca 1 1/2 dl återstår av vätskan. Jag brukar låta det stormkoka så att doften sprider sig i köket.
- Tillsätt crème fraishen och låt koka någon minut, så det blir krämigt, såsigt.
- Lägg basilikablad och stjälkar i en mixer tillsammans med smöret och cayennpepparen.
- Slå på vinkoket och mixa i 1-2 minuter tills att basilikan är finfördelad och såsen har en ljusgrön ton.
- Smaka av såsen med salt och hetta upp den igen om det behövs.
Oftast steker jag portionsbitar av lax i stekpannan med mycket salt och smör, när fisken är nästan klar lägger jag locket på och tar av den från plattan, så blir den klar av värmen från stekpannan. Eller så gör jag en hel file i ugnen med rejält med salt och smör i 175-200 grader i ca 20 min. Jag tar hellre ut fisken lite tidigt och lägger folie över så att fisken blir klar av värmen från formen än att den blir torr i ugnen.
Vintips, Boulder Bank sauvignon blanc, eller Rio Claro. Druvan är smakrik och syran något högre än vanligt vilket gör att viner på sauvignon blanc passar utmärkt till denna örtiga och krämiga sås.
