Lammgryta/Långkok
ca 6-8 port.
ca 1kg kött med ben (hals, rygg)
25 g smör
2 msk matolja (typ rapsolja solrosolja)
1 st stor rödlök el. 2st små
2-3 st morötter
1 st vitlök
2 st lagerblad
7-10 kryddpepparkorn
5-7 svartpepparkorn
1 kanelstång
2-3 msk kalvfond
5-8 dl vatten
3-5 kvistar färsk rosmarin
salt och svartpeppar
- Krydda köttet med salt och peppar. Stek sedan köttet i smöret och oljan så det får färg. Jag gör det i en gjutjärnsgryta därför använder jag mycket fett, har man en annan gryta så kan man minska fettmängden.
- Skala löken, vitlöken och morötterna. Dela löken i klyftor och morötterna i slantar, vitlöken tar jag hela "äpplet" och skalar klyftorna och lägger sen ned dem hela i grytan. När köttet är brynt lägg i lök, vitlök och morötter och låt de fräsa en liten stund.
- Blanda fonden i 5 dl vatten och häll över köttet, fyll sen om det behövs upp med vatten så att köttet är nästan täckt.
- Lägg i lagerblad, pepparkornen och kanelstången. Om man vill kan man lägga dem i en "tekula" som man lägger i grytan, så slipper man försöka hitta enstaka korn i grytan sen, eller bita i ett när man äter. Bryt några kvistar rosmarin och lägg överst.
- Låt nu grytan koka ca 2 timmar, titta till den lite nu och då, det ska inte stormkoka utan puttra i grytan. När köttet nästan faller av benen är det klart =)
- Ta upp köttbenet låt det svalna en stund och skär sen loss köttet från benen och lägg tillbaka köttet i grytan.