Lammgryta - långkok

Kötträtter Recept mat
Lammgryta/Långkok
ca 6-8 port. 
 
ca 1kg                    kött med ben (hals, rygg)
25 g                       smör
2 msk                    matolja (typ rapsolja solrosolja)
1 st                        stor rödlök el. 2st små
2-3 st                     morötter
1 st                        vitlök
2 st                        lagerblad
7-10                       kryddpepparkorn
5-7                         svartpepparkorn
1                            kanelstång
2-3 msk                  kalvfond
5-8 dl                     vatten
3-5 kvistar               färsk rosmarin
                              salt och svartpeppar
  • Krydda köttet med salt och peppar. Stek sedan köttet i smöret och oljan så det får färg. Jag gör det i en gjutjärnsgryta därför använder jag mycket fett, har man en annan gryta så kan man minska fettmängden.
  • Skala löken, vitlöken och morötterna. Dela löken i klyftor och morötterna i slantar, vitlöken tar jag hela "äpplet" och skalar klyftorna och lägger sen ned dem hela i grytan. När köttet är brynt lägg i lök, vitlök och morötter och låt de fräsa en liten stund.
  • Blanda fonden i 5 dl vatten och häll över köttet, fyll sen om det behövs upp med vatten så att köttet är nästan täckt.
  • Lägg i lagerblad, pepparkornen och kanelstången. Om man vill kan man lägga dem i en "tekula" som man lägger i grytan, så slipper man försöka hitta enstaka korn i grytan sen, eller bita i ett när man äter. Bryt några kvistar rosmarin och lägg överst.
  • Låt nu grytan koka ca 2 timmar, titta till den lite nu och då, det ska inte stormkoka utan puttra i grytan. När köttet nästan faller av benen är det klart =)
  • Ta upp köttbenet låt det svalna en stund och skär sen loss köttet från benen och lägg tillbaka köttet i grytan.
Hals, Kanel, Kött med ben, Lamm, Lammgryta, Långkok, Morötter, Rosmarin, Röd lök, Vitlök;

Kommentera inlägget här: